Čím se řídit při výběru interiérových dveří?

 | 

Výběr interiérových dveří je zásadním krokem při zařizování vašeho domova nebo kanceláře. Správně zvolené dveře nejenže výrazně ovlivňují vzhled interiéru, ale také zlepšují jeho funkčnost a pohodlí. Při jejich výběru byste se měli řídit několika faktory.

Typy interiérových dveří

Existuje několik různých typů interiérových dveří, které se liší svou konstrukcí a způsobem otevírání:

  • Otočné dveře patří mezu tradiční typ dveří, který se snadno instaluje. Zvolit si můžete falcové nebo bezfalcové dveře. Falcové dveře jsou běžnější, levnější a lépe těsní. Dveřní křídlo je u nich usazeno do viditelných pantů a když jsou dveře zavřené, je jasně vidět jejich hrana, která vstupuje do prostoru.

  • Bezfalcové dveře jsou elegantnějším řešením a jsou stále více populárnější. Dveře nemají polodrážku, což jim umožňuje po zavření do příslušné obložkové zárubně vytvořit rovinu s obložkou. Dveřní křídlo je tedy v rovině se zárubní a panty nejsou viditelné. Dveře se osazují buď klasickým mechanickým zámkem nebo magnetickým zámkem a dvěma kusy skrytých pantů.

  • Posuvné dveře umožňují úsporu prostoru. Mohou se posouvat do pouzdra ve zdi, nebo se pohybují po stěně po přidělaných kolejnicích, na kterých jsou speciální pojezdy. V podlaze je pak vyfrézovaná speciální drážka, která umožňuje hladký pohyb. Oproti klasickým dveřím se neotevírají za kliku, ale jsou opatřeny úchyty nebo madly.

  • Dveře se skrytými zárubněmi jsou téměř neviditelné. Je třeba o tomto typu dveří přemýšlet s předstihem, již při přípravě stavby. Zárubně jsou zabudovány přímo do zdiva nebo SDK příčky a nemají klasickou obložku. Dveře se stěnou přesně lícují a mohou se otevírat jak dovnitř, tak ven dle preferencí. V interiéru vytváří minimalistický a moderní vzhled.

  • Skládací dveře se skládají jako harmonika a jsou ideální pro menší prostory, kde je potřeba maximalizovat využití místa. Snadno se otevírají a jsou tiché.

  • Kyvné dveře se samy zavírají a umožňují snadné otevírání oběma směry. Stačí do nich lehce zatlačit a otevřou se i bez použití rukou. Nejčastější využít najdou v restauracích.

Jak vybrat dveře dle povrchové úpravy?

Povrchová úprava dveří hraje zásadní roli v tom, jak budou dveře zapadat do vašeho interiéru a jak dobře budou odolávat každodennímu používání.

Dřevěné interiérové dveře

Dřevěné dveře představují nesmrtelnou klasiku, která dodá vašemu domovu teplý a útulný vzhled. Jsou dostupné v mnoha stylech a barvách. Hodí se tedy jak do tradičního interiéru, tak do moderního. Mají výbornou tepelnou izolaci a vyznačují se dlouhou životností. Alergiky navíc potěší, že nepřitahují a nevíří prach.

Laminátové interiérové dveře

Laminátové interiérové dveře se vyznačují vysokou odolností vůči poškrábání, oděru, vlhkosti a jsou snadné na údržbu. Proto se výborně hodí do prostorů s vysokou zátěží, jako jsou koupelny a kuchyně, kde odolávají změnám teplot a vlhkosti. Dlouhodobě si udržují i svou barevnou stálost. Laminát nabízí širokou škálu dekorů, včetně napodobenin dřeva. Můžete tak dveře skvěle sladit s podlahou či jinými prvky v interiéru.

Interiérové dveře foliované

Foliované interiérové dveře jsou vyrobeny z vysoce kvalitního foliovaného povrchu, který chrání dveře před poškrábáním a opotřebením. Díky foliové úpravě jsou i vizuálně atraktivní. Ekonomicky výhodnější variantou jsou dveře s povrchovou úpravou Eco Top, která se pyšní dlouhou životností a je odolná vůči oděru. Pokud preferujete dekor dřeva, zvolte variantu High Top, která kombinuje stejné výhody.

Interiérové dveře dýhované

Elegantní a sofistikovaný vzhled dveří vám poskytnou dýhované dveře. Povrch z přírodní dýhy je méně náchylný k praskání a deformacím. Věrně napodobuje masivní dřevo a nabízí širokou škálu dekorů dřevin, jako je dub, buk ořech či jasan. Skvěle zapadnou do každého interiéru.

Unimat

Dveře s povrchovou úpravou unimat představují elegantní a praktické řešení pro interiéry. Jsou vyrobeny za pomoci unikátní technologie, díky které je povrch dveří hladký a příjemný na dotek. Dveře jsou velmi praktické a odolné vůči poškrábání, otiskům prstů a mají nízkou náročnost na údržbu. Ideálně se hodí do domácností s dětmi, ale jsou vhodné i do koupelen a kanceláří.

Dveře s prosklením

Pokud máte v domě či bytě tmavé místnosti, prosklené dveře mohou být ideálním řešením. Nejenže přinesou do prostoru více světla, ale také ho opticky zvětší a dodají mu moderní vzhled. Můžete si vybrat mezi dveřmi s menšími skleněnými panely nebo těmi, které mají sklo jako dominantní prvek. Klíčový je také výběr typu skla – od čirého, přes mléčné a tónované, až po pískované, podle toho, jaké světelné a estetické efekty chcete dosáhnout.

Jak vybrat dveře k podlaze?

Aby váš domov působil uceleně a jednotně, zvolte do všech místností dveře jen s jedním dekorem a barvou. Abyste jednotlivé místnosti oddělili, můžete zvolit jiný model dveří, například do kuchyně a obýváku můžete zvolit dveře s prosklením.

Při výběru dveří je důležité dbát na to, aby ladily s podlahou. V rámci zakázky vám můžeme dodat podlahové lišty ve stejném dekoru jako dveře. Touto kombinací docílíte toho, že dveře lépe vyniknou a stanou se dominantním prvkem místnosti.

Čím se tedy při výběru dveří řídit?

Konstrukce a výplň

Při výběru dveří hraje důležitou roli jejich konstrukce a výplň, které ovlivňují zvukovou izolaci místnosti, soukromí a protipožární odolnost. Mezi tři nejčastější výplňové materiály se řadí plná dřevotříska, děrovaná dřevotříska, papírová voština nebo i speciální výplně – zvukoizolační, protipožární, tepelně izolační.

Jaké jsou jejich výhody a nevýhody se můžete dočíst v našem článku Jakou zvolit konstrukci a výplň interiérových dveří?

Barva, materiál a textura

Pokud nechcete s výběrem šlápnout vedle a chcete vsadit na klasiku, vybírejte dveře v podobné nebo stejné struktuře jako je podlaha. Pokud si zvolíte podlahu z masivu, pořiďte i dveře z masivu, pokud lamino, pak volte dveře z lamina a podobně.

Chcete-li, aby váš interiér působil harmonicky, volte barvu dveří v podobné barvě jako je podlaha. Tím dosáhnete jednotného a vyváženého vzhledu místnosti. Naopak, pokud chcete, aby dveře v interiéru vynikly a staly se výrazným prvkem, zvolte kontrastní barvy. Například tmavé dveře se světlou podlahou vytvoří zajímavý vizuální prvek. Pro ještě větší efekt můžete kombinovat barvy tak, že křídlo dveří bude mít jinou barvu než zárubeň. Tímto způsobem vytvoříte výrazný kontrast a dveře budou lépe vynikat.



Pokud potřebujete sladit vzhled dveří v prostorách jako jsou chodby v kancelářích nebo bytových domech, můžete zvolit dveře s různým dekorem na každé straně. Tímto způsobem dosáhnete harmonického vzhledu z obou stran, aniž byste museli dělat kompromisy mezi jednotlivými prostory.

Více se o výběru dekoru dveří dočtete v našem článku Jak vybrat dekor dveří?